Jour » Specials » Schulden
Jour: Informatie van A tot Z

Schulden en de gevolgen hiervan

Schulden en de gevolgen hiervan Schulden. Je kan te veel lenen. Je kan door één onbetaalde telefoonrekening een bkr-codering krijgen waardoor je geen hypotheek kan krijgen bij een normale bank. Ook kan je na het overgaan van een relatie opeens aansprakelijk zijn voor de lening die je ex heeft afgesloten. Onderaan dit artikel vind je de links naar meer specifieke artikelen over schulden en lenen.
Veel mensen in Nederland hebben een schuld. Dit kan een simpele roodstand bij de bank zijn, maar het kan erger zijn. Ruim 100.000 Nederlanders zitten in grote problemen. Zij kunnen hun huur, energierekening of telefoonrekening niet meer betalen. De overheid wil Nederlanders beter beschermen tegen schulden. Naast het Bureau Krediet Registratie(BKR) komt er een Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS).

Codering

Het BKR registreet alle kredieten. Je krijgt codering indien je achterstand oploopt in het aflossen van je leningen. Dit gebeurt na twee tot vier maanden, je krijgt dan een A-codering (achterstandsmelding). Als je de betaalachterstand ingelopen hebt, krijg je een H-codering (herstelcodering). Maar als door het aflossen het krediet wordt beëindigd krijg je geen H-codering, maar blijft de A-codering nog vijf jaar staan. Dit gebeurt dan wel inclusief de einddatum van het krediet.

Uit elkaar

Als je uit elkaar gaat, kan het zijn dat jij toch aansprakelijk bent voor de schulden van je ex-partner. Of dit het geval is hangt af van het soort relatie (gehuwd, samenwonend) en of je hebt meegetekend.

Voor meer details kan je klikken op de artikel hieronder.
BKR registratie of codering kan een lening in de weg staan

BKR registratie of codering kan een lening in de weg staan

10,5 miljoen Nederlanders staan geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Een BKR-registratie is echter niet iets om je druk over te maken, aangezien elk krediet wordt geregistreerd ook a…
Aansprakelijkheid schulden na einde relatie

Aansprakelijkheid schulden na einde relatie

Relatie over: een ton schuld. Je leest soms over relaties die verbreken, waarna blijkt dat de ex een lening is aangegaan waardoor de ander opgezadeld is met een schuld. Of als blijkt, na het besluit o…
Gepubliceerd door Jour op 28-03-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!